Autolainan Kilpailutus: Lue Tämä Ensin (2022)

Auton ostaminen käteisellä ei aina ole järkevä tai edes mahdollinen vaihtoehto.

Tällaisessa tilanteessa autolainan tai autorahoituksen hakeminen tulee ajankohtaiseksi ja hakijoiden pitää etsiä useiden vaihtoehtojen joukosta se itselleen sopiva vaihtoehto.

Autolainan kilpailutus on syytä tehdä huolellisesti, jotta hakija voi varmistaa saavansa mahdollisimman edullisen ja tarpeeseensa sopivan autolainan. Autolainaa kilpailuttaessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon muutamia vinkkejä, jotta vältytään tyypillisimmiltä virheiltä.

Tässä artikkelissa käymme läpi mm. seuraavat asiat:

  • Autolaina vs autorahoitus – Mikä niiden ero käytännössä on?
  • Kannattaako autolaina aina kilpailuttaa ja miten teet sen fiksuiten?
  • Mitkä ovat yleiset virheet autolainan kilpailutuksessa?
  • Meidän vinkkimme autolainan kilpailutukseen

 

Näin säästät rahaa autokaupoilla:

Mikä on autolaina?

Autolaina on pankista haettava kulutusluotto, jolla lainanhakija voi maksaa auton kerralla.

Autolaina voi kulkea autolainan tai kulutusluoton nimellä, mutta kummankin toimintaperiaate on sama: kyseessä on vakuudeton kerralla tilille maksettava laina, jonka lainanhakija käyttää auton ostamiseen.

Autolainaan liittyvät aina korot ja kulut samalla tavalla kuin muihinkin lainoihin. Autolainaa on mahdollista hakea niin kivijalkapankista kuin netin kautta yksityiseltä lainantarjoajalta.

Autolainan ominaisuudet

Perinteiset kivijalkapankit tarjoavat autolainoja auton ostamista varten. Autolaina onkin ollut jo pitkään yleisin ja suosituin tapa rahoittaa auton hankkiminen. Jos lainaa haetaan
kivijalkapankista, ostajalla pitää yleensä olla valmiina käsiraha, jolloin autolainaa voi hakea loppuosalle ja auto toimii autolainan vakuutena. Jos pankki tarvitsee vakuuden, vakuutena voi toimia myös muu realisoitavissa oleva omaisuus tai henkilötakaus.

Tänä päivänä yleinen vaihtoehto on hakea vakuudeton autolaina netistä, jolloin hakijoiden ei tarvitse laittaa autoa lainan vakuudeksi. Lisäksi netistä haettava autolaina ei vaadi käsirahaa, vaan lainanhakija voi maksaa autolainalla koko auton hinnan pois heti.

Toisaalta netistä haettavissa lainoissa on tyypillisesti korkeampi korko siksi, että niihin ei vaadita vakuuksia. Kivijalkapankista lainaa haettassa hakijan pitää usein siirtää asiakkuutensa pankkiin, josta lainaa haetaan (ellei hän ole siellä jo asiakkaana).

Autolainan myöntäminen

Autolainaa haetaan joko suoraan pankista tai netin lainantarjoajalta. Hakijan tulee täyttää lainahakemus huolellisesti omine tietoineen ja taloudellisine tietoineen, jonka jälkeen
hakemus lähetetään pankille käsiteltäväksi.

Pankki käsittelee lähes poikkeuksetta hakemuksen joko saman päivän aikana tai muutaman päivän sisällä, jonka jälkeen hakija saa lainapäätöksen. Lainapäätöksen jälkeen hakijan tulee vielä toimittaa pankille tositteet omista tuloista, ellei
sitä ole tehty aikaisemmin lainahakemuksen yhteydessä.

Viimeinen vaihe on allekirjoittaa lainasopimus, jonka jälkeen laina maksetaan hakijan tilille viimeistään parin päivän sisällä ja lainanhakija voi suunnata autoliikkeeseen ostamaan autoaan.

Lainanhakuprosessi pankista tai netin lainantarjoajalta menee yleensä seuraavasti:

1. Valitse lainasumma ja -aika
2. Täytä lainahakemukseen omat tiedot ja taloudelliset tiedot
3. Lähetä hakemus ja odota lainapäätöstä
4. Lähetä tositteet tuloista ja allekirjoita lainasopimus
5. Laina maksetaan tilille

 

Autolainan takaisinmaksu

Autolainaa maksetaan takaisin joka kuukausi kuukausilyhennyksen verran samaan tapaan kuin tavallista kulutusluottoa tai pikalainaa. Autolainalle voi hakea lainasummasta riippuen jopa 15 vuoden takaisinmaksuaikaa. Kuukausittaisen lainanlyhennyksen summa riippuu lainasummasta ja valitusta laina-ajasta. Lainaa maksetaan takaisin joka kuukausi, ellei maksuvapaista kuukausista ole erikseen sovittu.

Mikä on autorahoitus?

Autorahoitus on viime vuosina ollut myös suosittu vaihtoehto auton rahoittamiselle, mutta se eroaa jonkin verran autolainasta. Autorahoitusta haetaan rahoitusyhtiöltä esimerkiksi
suoraan autoliikkeen kautta. Autorahoituksessa raha ei liiku tililtä toiselle, vaan autorahoituksella auto maksetaan ikään kuin osamaksuna pois.

Yleensä auton ostajalla tulee olla käsiraha auton ostamiseen, jonka jälkeen auton hinnan loppuosan voi rahoittaa autorahoituksella. Samoin kuin autolainaan, myös autorahoitukseen liittyy tilinavausmaksuja, korkoja ja kuluja.

 

Autorahoituksen hakeminen

Autorahoitus haetaan yleensä suoraan autoliikkeen kautta. Hakijan tulee täyttää autoliikkeessä rahoitushakemus, jonka jälkeen rahoitusyhtiö käsittelee hakemuksen. Jos päätös on myöntävä, auton ostaja voi napata auton mukaansa autoliikkeestä samana
päivänä.

Myöntävän rahoituspäätöksen jälkeen rahoitusyhtiö maksaa auton hinnan autoliikkeelle, jonka jälkeen auton omistajuus siirtyy rahoitusyhtiölle. Rahoituksen hakija sen sijaan maksaa autoa osamaksuna pois kuukausittain.

 

Autorahoituksen takaisinmaksaminen

Autorahoituksessa rahoitusyhtiö ei maksa rahaa hakijan tilille, vaan yhtiö tekee päätöksen siitä, voiko hakija maksaa tietyn summan osamaksuna rahoitusyhtiön tilille.
Takaisinmaksuaika riippuu auton hinnasta ja sovitusta maksuajasta.

Autorahoitusta maksetaan pois samalla tavalla kuin autolainaa, mutta erona on se, että rahoitusyhtiö omistaa auton siihen saakka, kunnes auto on maksettu pois.

Autolaina vs autorahoitus

Autolaina on ostajan erikseen pankista hakema laina, jolla hän maksaa auton ostohinnan ja auton omistajuus siirtyy ostajalle heti.

Autorahoituksessa sen sijaan auto jää rahoitusyhtiön omistukseen siihen saakka, kunnes viimeinen osamaksuerä auton hinnasta on maksettu.

Myös autorahoituksessa osamaksuerien summaan lisätään korko ja mahdollisesti myös muita kuluja. Autolainalla hakija voi ostaa auton heti itselleen ja maksaa lainaa
pois osissa, kun taas rahoituksella auto jää rahoitusyhtiön omistukseen.

Autorahoitus on saanut viime aikoina paljon suosiota auton hankinnan rahoitusmuotona
siksi, että autorahoitus on vaivaton ja helppo vaihtoehto auton ostamiselle. Tänä päivänä autorahoitus on myös kohtuuhintaista siksi, että markkinoilla on kymmeniä rahoitusyhtiöitä.

Yhteistyösopimukset autoliikkeiden ja rahoitusyhtiöiden välillä ovat lisäksi tehneet
autorahoituksen hakemisesta helpompaa autolainaan nähden.

Toisaalta autorahoitusta harkitsevan on syytä huomioida tarkkaan rahoitusehdot ja rajoitukset: auton ostaja ei voi esimerkiksi ottaa autoa tuosta vain mukaan ulkomaille, vaan tällöin pitää hakea erikseen maastavientilupa rahoitusyhtiöltä. Rahoitusta miettivän tulisi myös huomioida se, että autorahoitusta tarjoavilla yhtiöillä on usein korkeammat kulut kuin perinteisillä, autorahoitusta tarjoavilla pankeilla.

Autolainan kilpailutus: kannattaako autolaina aina kilpailuttaa?

Lyhyesti sanottuna autolainan kilpailutus kannattaa aina. On tärkeää ymmärtää, millaisia vaihtoehtoja markkinoilla on, jotta lainanhakijat voivat valita itselleen sopivat, parhaat lainat.

Autolainaa ei kannata sännätä kirjoittamaan yhdeltä istumalta, nimittäin autolainojen välillä voi olla paljon eroja. Kalleimman ja halvimman autolainan välillä voi olla jopa tuhansien eurojen eroja pitkällä aikavälillä.

Lainojen välillä voi olla pahimmillaan suuriakin eroja monella aspektilla. Lainojen eroihin kuuluvat muun muassa erot koroissa, avausmaksuissa, tilinhoitomaksuissa ja maksuaikataulussa.

Autolainan kilpailutus kannattaa aina tehdä huolellisesti ennen lainan
valitsemista ja lainasopimuksen allekirjoittamisessa. Hakija voi nähdä erot lainojen hinnoissa vertailemalla autolainan todellista vuosikorkoa, johon sisältyvät nimelliskoron lisäksi myös kaikki muut lainaan liittyvät kulut, kuten esimerkiksi avausmaksu ja tilinhoitomaksu.

Pankkien ja autoliikkeiden välinen kilpailutus

Ennen autolainan hakemista kannattaa kilpailuttaa sekä pankit että autoliikkeet. Saman auton välillä voi olla oleellisia hintaeroja autoliikkeestä riippuen ja hintaerot voivat olla
pahimmillaan tuhansia euroja.

Siksi on tietysti aina kannattavaa etsiä mahdollisimman edullinen autoliike, jotta autolainaa varten ei tarvitse hakea liian suurta summaa.

Autoliikkeet on mahdollista kilpailuttaa netissä ja saatavilla olevia työkaluja kannattaa hyödyntää. Kun sopiva autoliike ja omaan tarpeeseen sopiva auto on löytynyt, on aika kilpailuttaa pankit. Pankkien ja lainantarjoajien kilpailuttaminen netissä on helppoa ja nopeaa ja autolainan kilpailutus voi parhaimmillaan auttaa säästämään jopa satoja (tai tuhansia) euroja.

Autolainan kilpailutus: fiksuin tapa kilpailuttaa autolaina

Autolainan kilpailutus onnistuu helposti netissä. Markkinoilla on tänä päivänä paljon erilaisia lainapalveluita, jotka tarjoavat asiakkaille autolainoja ja kulutusluottoja.

Jokaisen lainantarjoajan lainojen vertaileminen yksi kerrallaan voi olla todella aikaa vievää, sillä hakijan pitäisi täyttää jokaisen lainantarjoajan lainahakemus erikseen ja odottaa lainatarjouksen saamista. Yksittäisten hakemuksien täyttäminen on työlästä ja lainatarjousten vertaileminen on haastavaa.

Lainanvälittäjien hyödyntäminen lainavertailussa on tehokkaampaa ja nopeampaa. Kun
hakija käyttää lainanvälittäjää, hänen tulee vain täyttää yksi ilmainen lainahakemus ja hän voi saada parhaimmillaan jopa useita kymmeniä lainatarjouksia.

Näin autolainan kilpailutus onnistuu lainanvälittäjän kautta:

1. Valitse lainasumma ja -aika lainanvälittäjän sivuilla
2. Täytä ilmainen lainahakemus
3. Lähetä hakemus ja odota lainapäätösten saamista sähköpostiin
4. Vertaile tarjouksia ja valitse itsellesi sopivin tarjous

Lainanvälittäjän käyttäminen on lähes aina ilmaista eikä se velvoita hyväksymään mitään tarjousta. Lainatarjousten saamisen jälkeen hakijan pitää vain vertailla lainojen todellista vuosikorkoa ja valita itselleen sopivin lainatarjous.

Autolainan kilpailutus: 3 yleistä virhettä

Autolainan kilpailutus on helppoa, mutta virheitä sattuu. Virheet voivat kuitenkin
pahimmillaan maksaa autolainan hakijalle paljon rahaa pitkällä juoksulla. Välttämällä virheitä voit sekä onnistua säästämään rahaa että tekemään autolainan kilpailuttamisesta mahdollisimman helppoa ja nopeaa.

Virhe 1: Autoliikkeitä ei vertailla

Ensimmäinen askel auton ostamisessa on vertailla autoliikkeiden hintoja. Sama auto voi nimittäin maksaa toisessa autoliikkeessä vähemmän kuin toisessa.

Mitä alhaisemman hinnan auton ostaja voi löytää haluamalleen autolle, sen vähemmän heidän täytyy hakea
autolainaa.

Loppujen lopuksi alhaisempi auton hinta tarkoittaa alhaisempaa autolainaa, mikä taas tarkoittaa edullisempia kuluja.

Virhe 2: Hakija ei hyödynnä lainanvälittäjää

Autolainan kilpailutus onnistuu helpoiten käyttämällä lainanvälittäjää. Tällaiset sivustot nimittäin tekevät yhteistyötä jopa kymmenien lainantarjoajien kanssa, mikä mahdollistaa mahdollisimman edullisen lainan saamisen.

Lainanvälittäjän hyödyntäminen on ilmaista ja helppoa eikä se velvoita mihinkään ja parasta kaikessa on se, että hakijat saavat parhaimmillaan useita tarjouksia suoraan omaan sähköpostiin, josta niitä on helppo vertailla.

Virhe 3: Todellista vuosikorkoa ei huomioida

Lainanhakijoiden ei koskaan pitäisi tuijottaa pelkästään nimelliskorkoa. Lainoihin kuuluu nimittäin usein myös monia muita kuluja, kuten tilinhoitomaksu, avausmaksu ja laskutuslisä, joita nimelliskorko ei sisällä. Siksi hakijoiden pitäisi kiinnittää ennen kaikkea huomiota todelliseen vuosikoroon, joka kertoo lainan realistisen hinnan laina-ajalle.

Autolainan kilpailutus: 3 vinkkiä

Autolainan kilpailutus onnistuu näppärästi netissä. Alla paljastetut kolme hyödyllistä vinkkiä auttavat autolainaa hakevaa kilpailuttamaan autolainat tehokkaasti.

Vinkki 1: Rajaa ensin, millaisen auton haluat

Autolainaa ei kannata lähteä hakemaan ilman, että tietää, millaiset ominaisuudet autoonsa haluaa. Automerkeissä ja niiden malleissa on paljon eroja niin ominaisuuksien kuin hinnan puolesta.

Ensimmäiseksi kannattaa päättää se, millaisen auton haluaa ostaa ja sitten vertailla samaa automerkkiä ja -mallia eri autoliikkeissä. Kun tiedät, millaisessa hintahaarukassa haluamasi auto liikkuu, autolainan kilpailutus on helpompaa ja nopeampaa.

Vinkki 2: Käytä apunasi lainanvälittäjää

Ajan ja vaivan säästämiseksi autoa ostavan kannattaa käyttää lainanvälittäjää apunaan.
Lainanvälittäjä kilpailuttaa autolainat ilmaiseksi eikä velvoita hakijaa mihinkään. Tekemällä ilmaisen lainahakemuksen lainanvälittäjän kautta, lainanhakija voi saada useita eri lainatarjouksia vain parissa minuutissa.

Kun hakija on saanut lainatarjouksia sähköpostiin, hän voi vertailla lainojen todellista vuosikorkoa ja valita tarjousten joukosta sen vaihtoehdon, joka sopii itselle parhaiten. Jos sopivaa lainatarjousta ei löydy, hakijan ei tarvitse valita tarjouksista yhtäkään.

Vinkki 3: Älä hae turhan suurta lainaa

Koskaan ei kannata hakea lainaa enemmän kuin mitä tarvitsee. Mitä
vähemmän lainaa hakee, sen nopeammin lainan voi maksaa takaisin ja sen edullisemmaksi laina myös tulee. Autolainan saaminen on myös sitä helpompaa, mitä vähemmän lainaa haetaan.