Vakuudeton Yrityslaina: Mistä Se Kannattaa Ottaa 2022?

Yritykset voivat tarvita rahoitusta silloin tällöin esimerkiksi inventaarion hankkimiseksi, liiketoiminnan laajentamiseksi tai kassavirran korjaamiseksi. Vakuudeton yrityslaina voi olla erinomainen vastaus yrityksen akuuttiin rahantarpeeseen, kun tarkoituksena on paikata pieniä tai suuria rahareikiä.

Yrityslainoja tarjoavia pankkeja on paljon, joten yrittäjän tulisi aina kilpailuttaa yrityslainat huolellisesti ennen kuin hän valitsee sopivan lainan ja allekirjoittaa lainasopimuksen. Yrityslaina ilman vakuuksia on mahdollista saada netistä vain muutamassa päivässä. Yrityslainaa voivat hakea niin suuret kuin pienet yritykset ja laina voi auttaa yrittäjää yrityksen elinkaaren eri vaiheissa.

Tässä artikkelissa käymme läpi m.m. seuraavat asiat:

  • Milloin vakuudetonta yrityslainaa kannattaa ottaa?

  • Reaalivakuudeton vs. täysin vakuudeton yrityslaina
  • Miten paljon vakuudetonta yrityslainaa voi saada?
  • Mitkä yritykset tarjoavat vakuudettomia yrityslainoja?
  • Miten vertailla ja kilpailuttaa vakuudeton yrityslaina? 

Milloin vakuudeton yrityslaina kannattaa ottaa?

Vakuudettomasta yrityslainasta puhuttaessa on ensin tärkeää tietää, onko kyseessä täysin vakuudeton yrityslaina vai reaalivakuudeton yrityslaina. Tyypillisesti vakuudettomasta lainasta puhuttaessa sillä viitataan reaalivakuudettomaan lainaan, mutta nämäkin lainat vaativat vielä omavelkaisen takauksen, jotta yrityslaina voidaan myöntää. Omavelkainen takaus tarkoittaa sitä, että yrittäjä maksaisi yrityslainan takaisin omasta pussistaan, jos yritys sattuisi syystä tai toisesta menemään konkurssiin eikä pystyisi maksamaan lainaa takaisin.

Reaalivakuudeton yrityslaina

Kun puhutaan reaalivakuudettomasta yrityslainasta, yrittäjän ei tarvitse asettaa lainan vakuudeksi mitään fyysistä, kuten kiinteistöjä, inventaariota tai rahaa. Harvoilla uusilla tai pienillä yrityksillä tällaisia vakuuksia on edes tarjolla.

Reaalivakuudeton yrityslaina on yleensä hieman edullisempi kuin täysin vakuudeton yrityslaina. Reaalivakuudeton yrityslaina voi olla myös nopeampi saada kuin vakuudellinen yrityslaina.

Reaalivakuudeton yrityslaina ei vaadi fyysisiä vakuuksia, mutta yrittäjä joutuu kuitenkin takaamaan lainan henkilökohtaisesti. Tästä puhutaan omavelkaisena henkilötakauksena, jolloin yrittäjä maksaa yrityslainan maksamisesta samalla tavalla kuin hän vastaisi henkilökohtaisesta lainasta.

Täysin vakuudeton yrityslaina

Vaihtoehtona voi olla myös täysin vakuudeton yrityslaina, mutta tällaiset lainat ovat harvinaisempia, sillä ne ovat pankille riskialttiimpia. Kun lainalle ei ole reaalivakuutta eikä henkilötakausta, pankille riski on paljon suurempi ja siksi täysin vakuudeton yrityslaina voi olla huomattavasti kalliimpi. Jos kuitenkin yrittäjä tarvitsee pienen yrityslainan akuutin kulun maksamiseen, voi täysin vakuudeton yrityslaina olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Tyypillisesti täysin vakuudeton yrityslaina on kuitenkin vaihtoehto yrittäjälle vain silloin, kun yrittäjä ei pysty saamaan vakuudellista tai reaalivakuudetonta lainaa.

Milloin vakuudeton yrityslaina kannattaa hakea?

Vakuudeton yrityslaina voi sopia moniin tarkoituksiin yrityksen elinkaaren aikana. Yritys voi ottaa yrityslainaa esimerkiksi uusien tilojen hankkimiseen, yrityksen laajentamiseen, palkkojen kattamiseen, inventaarion ostamiseen tai yrityksen kassavirran parantamiseen. Vakuudeton yrityslaina sopii haettavaksi silloin, kun yrityksellä ei ole antaa vakuuksia lainan vastineeksi. Jos vakuutta kuitenkin on, sitä kannattaa käyttää, sillä sen avulla yrittäjä voi saada huomattavasti edullisemman yrityslainan.

Vakuudeton yrityslaina tarkoittaa yleensä sitä, että yrittäjän pitää vielä itse taata laina omilla varoillaan ja yrittäjän tulisi ottaa tämä huomioon yrityslainaa hakiessaan.

Kuinka paljon vakuudetonta yrityslainaa on mahdollista saada?

Yrityslaina eroaa hieman henkilökohtaisesta lainasta sillä, että yrityslainaa on mahdollista saada jopa satoihin tuhansiin tai jopa miljooniin euroihin saakka. Lainamäärä riippuu yrityksen tuloista ja siitä, kuinka paljon yrittäjä itse voi omilla henkilökohtaisilla varoillaan taata lainaa.

Pankki tarkistaa yleensä yrityksen tilinpäätöksen, mistä selviää yrityksen edellisen vuoden tulot. Tähän perustuen se voi määritellä, millainen maksukyky yrityksellä on ja kuinka paljon yrityslainaa sille voidaan myöntää.

Mitkä yritykset tarjoavat vakuudettomia yrityslainoja?

Vakuudettomat yrityslainat ovat monen yrittäjän korvaan houkuttelevia, mutta kaikki pankit eivät tarjoa vakuudettomia yrityslainoja mm. koska niissä on korkeampi riski. Kun lainassa ei ole vakuutta, on suurempi riski, että pankki menettää kokonaan lainaamansa summan mikäli yrityksen takaisinmaksussa olisi ongelmia. Korkeamman riskin hinta on vakuudellisiin lainoihin verrattuna korkeammat korot. 

Alla olemme listanneet 3 luotettavaa tahoa jotka tarjoavat niin pienille kuin suurille yrityksille vakuudetonta yrityslainaa helposti.

Huom. Emme voi taata, että alla listatut tiedot kuten lainasummat ja maksuajat ovat ajan tasalla ja näin ollen kehotamme aina tarkistamaan tiedot suoraan palveluntarjoajan verkkosivulta.

1. Qred

Qred on vuonna 2015 Tukholmassa perustettu yrityslainoja tarjoava lainantarjoaja. Se sai alkunsa, kun yrityksen perustaja nuorena yrittäjänä itse halusi hakea lainaa aloittelevalle yritykselleen. Myöhemmin silloisen nuoren yrittäjän idea Qredin perustamisesta kasvoi ja hän perusti yrityslainoja tarjoavan, luotettavan ja läpinäkyvän yrityksen. Nykyään Qred palvelee kaiken kokoisia yrityksiä aina toiminimistä kommandiitti- ja osakeyhtiöihin.

Qredin kautta voi hakea yrityslainaa henkilötakauksella, eli yrittäjän tulee itse taata hakemansa laina omalla rahallaan.

Lainaa on mahdollista hakea 1000 eurosta aina 200 000 euroon saakka ja se voidaan myöntää, kun yrityksellä on jo näyttää tuloja ja kunhan laina liittyy hakevan yrityksen liiketoimintaan.

Lue Lisää Qredistä: https://www.qred.fi/

2. Kasvurahoitus

Kasvurahoitus on täysin suomalainen yritys, joka siirtyi kuluttajalainojen parista yrityslainojen tarjoamiseen vuonna 2018. Nykyään se tarjoaa vakuudettomia yrityslainoja kaiken kokoisille yrityksille, oli kyseessä sitten vasta aloitteleva yritys tai jo pidempään toiminnassa ollut yritys. Niin toiminimet kuin muulla yritysmuodolla toimivat yritykset voivat hakea lainaa 2000 eurosta aina 250 000 euroon saakka maksimissaan 24 kuukauden maksuajalla.

Kasvurahoituksen kautta yritykselle voi pyytää lainatarjouksen tai yrittäjä voi hakea joustolimiittiä tai jopa laskurahoitusta.

Lue Lisää Kasvurahoituksesta: https://www.kasvurahoitus.fi/

3. Fellow Pankki

Fellow Pankki perustettiin vuonna 2022, kun Fellow Finance ja Evli Pankki yhdistivät voimansa. Fellow Pankki on digitaalinen pankki, jonka kautta yritykset voivat hakea niin suurempaa kuin pienempääkin lainaa yrityksen akuuttien kulujen kattamiseen.

Fellow Pankin kautta voit saada lainaa aina 5000 eurosta jopa 250 000 euroon saakka ja laina-aika on 1 kuukaudesta jopa 84 kuukauteen. Korko alkaa vain 3 prosentista ja Fellow Pankki mainostaakin tarjoavansa kilpailukykyisiä korkoja.

Fellow Pankin taustalla olevilla yrityksillä on jo vuosien kokemus laina-alalta ja tämän pohjoismaisen yrityksen kanssa yrittäjä on hyvissä käsissä. Pankki myöntää vakuudettomia yrityslainoja kaiken kokoisille yrityksille, mutta yrittäjän pitää silti itse taata laina henkilötakauksella.

Lue Lisää Fellow Pankista: https://www.fellowpankki.fi/

Mikä on helpoin tapa löytää paras vakuudeton yrityslaina?

Mahdollisimman edullisen lainan saamiseksi yrittäjän tulisi aina kilpailuttaa yrityslainat huolellisesti. Lainoja vertailemalla ja kilpailutamalla yrittäjä voi löytää mahdollisimman edullisen lainan, joka sopii yrityksen tarkoitukseen. Markkinoilla on muutamia lainoja kilpailuttavia palveluita, joiden avulla yrittäjä voi kilpailuttaa yrityslainat nopeasti ja helposti.  

Kilpailuttaminen on ilmaista eikä se velvoita yrittäjää mihinkään. Kilpailuttamalla lainat yrittäjä voi kuitenkin säästää aikaa ja parhaimmillaan pitkän pennin. Helpoin ja nopein tapa sopivan yrityslainan löytymiseen on siis lainojen kilpailuttaminen turvallisen palvelun kautta.

Alla katsomme kolmea palvelua, joiden kautta yrittäjä voi kilpailuttaa ja vertailla yrityslainat nopeasti.

1. Rahalaitos

Rahalaitos.fi on vuonna 2011 perustettu kotimainen yritys, joka auttaa myös yrittäjiä hakemaan lainaa. Se ei tarjoa lainaa suoraan yrityksille, vaan se kilpailuttaa useat lainat yrittäjien puolesta. Yrittäjän pitää vain täyttää yritykselle lainahakemus lainojen kilpailuttamiseksi.

Rahalaitoksen kautta kaikenlaiset yritykset voivat hakea lainaa aina 1000 eurosta jopa 8 miljoonaan euroon saakka. Laina-aika voi olla jopa 72 kuukautta ja takaisinmaksu suoritetaan kuukausittain. Myös vakuudeton yrityslaina voidaan hakea Rahalaitoksen kautta, mutta yrittäjän pitää valmistautua takaamaan laina henkilökohtaisesti ja vakuudeton yrityslaina myönnetään tyypillisesti 250 000 euroon saakka. Jos yrittäjä haluaa suuremman lainan, lainalle pitää yleensä olla reaalivakuuksia.

Rahalaitos on luotettava ja turvallinen palvelu, jonka kautta yrityslainan hakeminen on helppoa. Saat useita lainatarjouksia parhaimmillaan jo muutamissa minuuteissa ja niistä voi valita haluamansa lainan ja allekirjoittaa lainasopimuksen.

Lue Rahalaitos.fi Kokemuksia

Lue Lisää Rahalaitoksesta: https://www.rahalaitos.fi/

2. Sortter

Sortter on suomalainen lainoja vertaileva palvelu, joka mainostaa etenkin reilua lainavertailua. Sen kautta yritykset voivat vertailla lainat ilmaiseksi yhdellä hakemuksella. Hakemuksen täyttäminen ei velvoita mihinkään, mutta yrittäjä voi saada vertailtavakseen jopa parikymmentä lainatarjousta.

Lainaa voi hakea 5000 eurosta jopa 5 miljoonaan euroon saakka. Vaikka lainaa voi hakea jopa 5 miljoonaan euroon asti, yleensä yli 250 000 euron lainat tarvitsevat reaalivakuuden, eikä yrittäjän oma henkilötakaus riitä.

Laina-aika voi olla maksimissaan 60 kuukautta ja lainan takaisinmaksuerä määräytyy haetun lainasumman ja -ajan mukaan, kuten muissakin lainapalveluissa.

Lue Lisää Sortterista: https://sortter.fi/

3. Omalaina

Omalaina on myöskin kotimainen lainoja vertaileva palvelu, jonka yhteistyökumppaneiden listalla on jopa 30 pankkia. Tekemällä yhden ilmaisen lainahakemuksen, yrittäjä voi siis saada jopa 30 lainatarjousta, joita vertailemalla on helppo löytää se edullisin ratkaisu. 

Omalainan kautta lainaa voi hakea aina 1000 eurosta jopa 8 miljoonaan euroon saakka. Jälleen kerran sama sääntö pätee, että vakuudentonta lainaa voi hakea jopa 250 000 euroon saakka, mutta suurempia lainoja varten tarvitaan yleensä reaalivakuus. Laina-aika voi olla maksimissaan 3 vuotta, mikä on paljon vähemmän kuin monilla muilla palveluilla.

Omalaina on turvallinen ja suomalaisille sopiva palvelu, jonka kautta yrittäjä voi saada vakuudettoman lainan tilille jo samana päivänä.

Lue Lisää Omalainasta: https://www.omalaina.fi/

Vakuudellinen vai vakuudeton yrityslaina – Kumpi valita?

Yrittäjille on tarjolla kahdenlaisia lainoja: vakuudellisia ja vakuudettomia yrityslainoja. Vakuudellisella ja vakuudettomalla lainalla on kummallakin hyvät ja huonot puolensa ja katsomme kumpaankin hieman tarkemmin alla.

Vakuudeton yrityslaina

Monia yrittäjiä kiinnostaa etenkin vakuudeton laina, sillä kaikilla yrityksillä ei ole antaa pankille reaalivakuutta. Esimerkiksi digitaalisessa ympäristössä toimivilla yrityksillä ei välttämättä ole inventaariota vakuudeksi eikä välttämättä edes liiketiloja. Myöskään pienillä ja aloittelevilla yrityksillä ei yleensä ole vakuuksia. Esimerkiksi tällaisessa tilanteessa vakuudeton yrityslaina voi olla hyvä ratkaisu, sillä näissä lainoissa yrittäjän pitää vain itse taata laina omalla takauksella.

Vakuudeton yrityslaina on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun haetaan nopeaa ja pientä lainaa, joka tarvitaan tilille päivien sisällä. Esimerkiksi muutamien tuhansien eurojen vakuudeton yrityslaina tilille heti voi auttaa yrittäjää paikkaamaan akuutteja kuluja.

Toisaalta kannattaa muistaa, että vakuudeton yrityslaina on pankille aina suurempi riski, joten sen korko on suurempi kuin vakuudellisessa lainassa. Lisäksi vakuudetonta lainaa voi yleensä saada vain noin 250 000 euroon saakka.

Vakuudellinen yrityslaina

Vakuudellisilla yrityslainoilla on myös hyviä ja huonoja puolia. Jos yritys haluaa hakea suurempaa lainaa, on vakuudellinen yrityslaina yleensä hyvä vaihtoehto. Yritys voi antaa vakuudeksi esimerkiksi inventaariota tai omistamansa liiketilat. Vakuudellinen laina on myös vakuudetonta lainaa edullisempi, sillä vakuudet alentavat pankin ottamaa riskiä.

Toisaalta vakuudellisen lainan saamisessa voi mennä hieman pidempään, joten se ei sovi välttämättä kovin akuuttiin lainan tarpeeseen. Etenkin suuret yritykset, joilla on paljon kassavirtaa ja vakuuksia, voivat hyötyä vakuudellisesta lainasta vakuudettomaan lainaan verrattuna.

 

Pääsääntöisesti voidaan todeta, että vakuudetonta halvempaa vakuudellista lainaa kannattaa suosia jos siihen on mahdollisuus, eikä rahan tarve ole kovin äkillinen.

Mitä ottaa huomioon ennen vakuudettoman yrityslainan ottamista?

Yrittäjän tulisi muistaa, että edullisin yrityslaina ilman vakuuksia löytyy aina kilpailuttamalla ja vertailemalla saatavilla olevia lainatarjouksua. Vertailemalla yrityslainat ja niiden kulut ja maksuajat yrittäjä voi löytää omaan tarpeeseensa sopivan lainan, joka kattaa rahareiät.

Vakuudeton yrityslaina vaatii yleensä omatakauksen, joten yrittäjän tulee itse taata laina henkilökohtaisesti. Lisäksi tulee muistaa, että yrityslainat maksetaan takaisin paljon rivakammassa tahdissa kuin henkilökohtaiset lainat: yleensä maksuaika on maksimissaan muutamia vuosia, joten kuukausittaiset lyhennykset saattavat olla tuhteja.

Ennen lainan hakemista yrittäjän tulisi ensin varmistua yrityksen maksukyvystä ja vertailla lainoja mahdollisimman edullisen ja sopivan vaihtoehdon löytämiseksi.